Vaksiner

Influensavaksine for året:
https://www.fhi.no/sv/influensa/sesonginfluensa/influensavaksine/

Oversikt over vaksiner du har fått:
https://helsenorge.no/vaksiner/mine-vaksiner

Hvilke reisevaksiner som anbefales for reisemålet ditt, og hvordan du kan beskytte deg på reisen:
https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/

Lenker

Bytte fastlege:
https://helsenorge.no/behandlere/bytte-av-fastlege

Du som pasient må gi beskjed til det legekontoret du bytter i fra, at de må oversende din legejournal til ny fastlege. Dette skjer ikke automatisk.

Pasientreise:
https://helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser

Dine Blodprøver

Du kan logge deg inn på https://www.furstpasient.no/ for å kunne se dine egne blodprøver som har blitt tatt hos fastlegen.

Avbestille time, eller endre timeavtale

Timer som er bestilt via timebok på nett kan avbestilles ved å gå inn på «Legetime» og velge «Avbestill / Vis min time».

For å avbestille timer som ikke er bestilt via timebok på nett må du ringe oss.

Avbestilling må skje innen 24 timer før konsultasjonen skal finne sted, ellers blir timen belastet.

Hvordan bestille resepter på faste medisiner?

Alle legene har nå åpnet for bestilling av resepter over nett. Husk at dette gjelder kun faste medisiner! Ved problem ta kontakt med legekontoret!

Resept kan bestilles ved å gå inn på hovedsiden.

Ordningen med e-resept er innført i hele Norge. Du får e-resept i stedet for papir resept uansett hvor du bor i landet.

Alle apotek og de fleste bandasjister kan ekspedere e-resepten din. De fortsetter samtidig å ekspedere papirresepter som er gyldige.

E-resept er som en vanlig resept, bare at den blir lagret elektronisk istedenfor at du får den med på et papirark. Resepten kan hentes opp på alle apotek ved hjelp av ditt personnummer

Ved foreskrivning av nye medisiner må du ha legetime.

Reisevaksinasjon

Vi tilbyr enkle reisevaksiner, samt vaksiner mot influensa og lungebetennelse.

Skal du ut og reise.
Avtal tid i god tid før avreise. Enkelte vaksiner skal tas i flere doser med et visst tidsintervall imellom og det tar litt tid etter vaksinasjon før beskyttelse oppnås. Man bør friske opp beskyttelsen mot poliomyelitt og difteri/stivkrampe hvis det er mer enn 10 år siden du sist fikk disse vaksinene. Mange land krever internasjonalt sertifikat for vaksinasjon mot gulfeber ved innreise. Dette blir først gyldig 10 dager etter basisvaksinasjon.

Husk å ta med tidligere vaksinasjonskort.

Vi anbefaler også Reiseklinikken, timebestilling tlf. 22991580.   http://www.reiseklinikken.no/ 

Nyttig informasjon vedrørende reisevaksinasjon. Skal du på utenlandsreise må du sjekke behovet for vaksinasjon i det landet eller området du skal reise til. Husk å sjekke dette i god tid før selve reisen. Mer informasjon om de ulike land/områder og vaksiner finner du her http://www.reiseklinikken.no/

Informasjon

Det er veldig viktig at dersom du blir syk så MÅ du ta kontakt med oss fra første dagen du blir borte fra jobb eller skole, for at fastlegen skal ha lov til å tilbakedatere sykemelding/legeerklæring.

Prøvesvar
Vanlig rutine er at det ikke gis tilbakemelding på normale prøvesvar. Hvis unormale prøvesvar vil legen kontakte pasienten om dette pr. telefon eller brev, eller ta det opp ved neste konsultasjon. Hvis du ønsker tilbakemelding uansett, må du avtale dette spesielt med legen.

Betaling
Alle priser for timer, laboratorietjenester, resepter, sykemeldinger, attester, regler for avbestilling m.m. følger avtalen mellom Staten og Legeforeningen; den såkalte Normaltariffen. Denne bestemmer også hvilke beløp som inngår i grunnlaget for Frikort.
Alle legetimer, attester, sykemeldinger m.m. må betales med betalingskort i betalingsterminalen dvs. bankxept (kredittkort er foreløpig ikke mulig). Vi har nå fått betalingsterminal som står på venterommet. All betaling foregår i den. Betaler du med kort kommer det et gebyr på kr. 5.
Om legen tillater bruk av giro, dette må da avtales med legen under konsultasjon, så vil det medføre tilleggsgebyr, også disse ifølge Normaltariffen, til dekning av bl.a.porto, kredittrisiko og merarbeid. Disse tilleggene inngår ikke i grunnlaget for Frikort.

Fakturatjenesten
Vi anbefaler alle våre pasienter om å betale med kort i betalingsterminalen før du forlater legesenteret. Vi innser likevel at det ikke alltid er mulig å få til, blant annet etter telefonisk avtalte tjenester. All fakturering og innkreving adminstreres av Melin Collectors. Hvis du ber om å få betale via faktura, samtykker du i at ditt navn, adresse, telefonnummer og kontaktdato for din kontakt med oss, overføres til Melin Collectors og dette gjelder også for pasientene som ikke betaler i betalingsterminalen før de forlater legesenteret.

Resepter – Du kan selv sjekke status på dine resepter på «mineresepter.no». Ofte kan du ta ut flere ganger på en resept.
En del enkelt administrativt pasientarbeid som fornyelse av resept på faste medisiner kan gjøres uten ny legekonsultasjon etter avtale med fastlegen. Vær ute i god tid med bestillingen. Vi har minst ett døgns ekspederingstid på bestillinger. Hvis du må ha fornyet resept eller liknende samme dag, må dette gjøres innimellom pasientavtalene og vil bidra til forsinkelser, som vi sliter for å unngå.
De fleste legene har nå åpnet for bestilling av resepter over nett. Husk at dette gjelder kun faste medisiner!
Ordningen med e-resept er innført i hele Norge. Du får eResept i stedet for papirresept uansett hvor du bor i landet.
Alle apotek og de fleste bandasjister kan ekspedere eResepten din. De fortsetter samtidig å ekspedere papirresepter som er gyldige.
eResept er som en vanlig resept, bare at den blir lagret elektronisk istedenfor at du får den med på et papirark. Resepten kan hentes opp på alle apotek ved hjelp av ditt personnummer.

Sykmelding
Lov om folketrygd krever at du må vurderes av en lege for å kunne bli sykmeldt. Du må derfor alltid komme på time hvis du mener du trenger en sykmelding.
Det er ikke mulig å tilbakedatere sykmelding, den kan bare dateres fra første dag du har hatt kontakt med legekontoret ang. aktuell sykdom.

Legeerklæring vedrørende fravær fra skole
Hvis du har behov for legeerklæring til skolen for fravær grunnet sykdom er det viktig at du tar kontakt med legekontoret fra første dag legeerklæringen skal gjelde. Legene har ikke lov til å tilbakedatere, dersom det ikke er dokumentert i journalen din at du har vært i kontakt med oss den dagen.

Barns sykdom
For fravær på grunn av barns sykdom er det et annet regelverk enn for sykemelding. Foreldrene skal da ikke ha sykemelding. Arbeidsgiver kan eventuelt be om dokumentasjon på barnets sykdom, men dette vil likevel ikke gi rett til mer enn lovens tillatte antall fraværsdager med lønn per kalenderår.

Vaksinasjon
Skal du ut og reise?
Avtal tid i god tid før avreise. Enkelte vaksiner skal tas i flere doser med et visst tidsintervall imellom og det tar litt tid etter vaksinasjon før beskyttelse oppnås. Man bør friske opp beskyttelsen mot poliomyelitt og difteri/stivkrampe hvis det er mer enn 10 år siden du sist fikk disse vaksinene. Mange land krever internasjonalt sertifikat for vaksinasjon mot gulfeber ved innreise. Dette blir først gyldig 10 dager etter basisvaksinasjon.
Husk å ta med tidligere vaksinasjonskort.
Nyttig informasjon vedrørende reisevaksinasjon. Skal du på utenlandsreise må du sjekke behovet for vaksinasjon i det landet eller området du skal reise til. Husk å sjekke dette i god tid før selve reisen. Mer informasjon om de ulike land/områder og vaksiner finner du fhi.no.

Frikort
Du får frikortet for egenandelstak automatisk innen tre uker etter at du har betalt det overskridende for egenandelstaket for inneværende år. Har du betalt for mye, blir det du har krav på automatisk tilbakebetalt. Det er nå satt i gang automatisk registrering av hver enkelt pasients innbetaling av egenandeler. De som passerer frikortgrensen vil automatisk få tilsendt sitt frikort til den adressen som står i folkeregisteret.

Henvisninger
Henvisninger gis bare ved konsultasjoner og når undersøkelsen viser at det er påkrevet!
* Henvisningsordningen skal sørge for at de som trenger å komme til spesialist kommer til spesialistundersøkelse.
* Ordningen sørger for at spesialistene forblir flinke på det spesielle, mens allmennpraktikerene forblir flinke på de vanlige lidelsene og undersøkelsene.
* Du vil alltid få henvisning til spesialist når undersøkelsen viser at slik undersøkelse er nødvendig.
* Noen spesialister har god kapasitet og tar imot pasienter med lidelser som kunne ha blitt undersøkt og behandlet i allmennpraksis. Du kan selvfølgelig ta imot tilbud om time hos en spesialist uten at du har har en lidelse som krever spesialistvurdering. Imidlertid kan du ikke få henvisning for dette. I disse tilfellene er det vanlig at spesialisten tar noe høyere egenandel.
* Hvis du er henvist for en kronisk lidelse, f.eks. til øyelege for grønn stær, gjelder henvisningen så lenge du går til samme spesialist for denne lidelsen. Det er ikke nødvendig med ny årlig henvisning. Skifter du lege må du ha ny henvisning.
* Henvisninger til vanlig rutineundersøkelse hos en spesialist, f.eks. gynekolog, fordi du heller ønsker en undersøkelse hos spesialist enn hos fastlegen, kan du ikke få henvisning for. En slik undersøkelse må du betale for selv.

Helseinformasjon

Feber hos barn
Feber er kroppens naturlige reaksjon på en infeksjon. Den er en del av immunforsvaret, og en del bakterier og virus trives dårligere når temperaturen stiger. Feber er i seg selv ikke farlig, den er et symptom på sykdom.

Samtidig behøver ikke gradertallet alltid si noe om hvor alvorlig sykdommen er. Et barn kan være i bra form selv om det har feber, eller det kan være alvorlig sykt uten at temperaturen går opp. Det siste gjelder ikke minst babyer hvor kroppen ikke alltid reagerer med temperaturstigning i forbindelse med infeksjon.

Hos de fleste små barn skyldes feberen en virusinfeksjon, og som regel er det ikke nødvendig med legebehandling. Dersom barnet er i rimelig bra form, kan man se det an noen dager. Varer feberen mer enn 3-4 dager, kan det tyde på at det har oppstått en bakterieinfeksjon. Da bør man kontakte lege. Lege må også kontaktes snarest dersom barnet er sløvt og vanskelig å få kontakt med, viser tegn til uttørring, har pustevansker eller utslett som ikke lar seg avbleke.

Spebarn tåler feber dårligere enn litt større barn. Kontakt lege raskere hvis små barn får feber.

De magiske tallene
Normal kroppstemperatur om morgenen ligger mellom 36-37,5. Om kvelden er den høyere. Feber har man når kroppstemperaturen målt i endetarmen er over 38 grader.

Det finnes ingen eksakt grense for når man skal kontakte lege. Det viktigste er å vurdere barnets tilstand.

Senke feberen?
Feber er en del av kroppens forsvar mot infeksjon. Kroppen vil trolig bekjempe en infeksjonssykdom raskere dersom feberen får være i fred. Man bør likevel gi febernedsettende medikament ved f.eks. ørebetennelse eller kraftig forkjølelse for at barna skal ha det litt bedre og plages mindre av smerter. Barn som har hatt feberkramper, epilepsi eller hjertesykdom skal også ha febernedsettende medisin.

Dersom man skal gi febernedsettende medisin bør det være paracetamol, som finnes i flere varianter. Paracetamol bør ikke brukes i mer enn 3 dager i strekk uten etter råd fra lege og må ikke gis til barn under 2 måneder. Følg anvisningen på pakningen.

Stell av feberbarn
La barnet ha på lite tøy og gi det et bomullsteppe eller dynetrekk i stedet for dyne. Temperaturen i rommet bør ikke være over 20 grader. Is og kaldt drikke kan virke kjølende. Vask barnet med lunkent vann – aldri kaldt – for å senke feberen.

Ta feberen dersom barnet virker dårlig, eller før du ringer legen.
Bruk febernedsettende medisin hvis barnet er veldig plaget av feberen, har smerter eller tendens til feberkramper.

Nok drikke er noe av det viktigste å passe på når barna har feber. For hver grad temperaturen stiger, øker kroppens væsketap med 10 prosent. Et friskt barn på 10 kg trenger 1 liter væske pr. døgn, et på 15 kg trenger 1,2 liter og et barn på 20 kg trenger 1,5 liter. Har de feber trenger de mer. For lite væske kan føre til uttørring. Risikoen for uttørring er spesielt stor ved feber kombinert med diare og oppkast. Tegn på uttørring er at barnet blir matt og sløvt med innsunkne øyne og at de tisser lite (obs tørr bleie). Det gjør ingenting om barnet lar være å spise noen dager hvis de bare drikker nok.

Foreldrenes intuisjon
Feber kan være symptom på mange forskjellige tilstander – alt fra nye tenner som vokser frem til alvorlige sykdommer. Det er viktig at foreldene følger sin intuisjon i forhold til barnet. De vil ofte føle når noe er galt. Er man i tvil om hva som feiler barnet, og hva som må gjøres, bør man alltid kontakte lege. Det er bedre med en telefon for mye, enn en for lite.

Kontakt lege
Hvis barnet i tillegg til feber har følgende symptomer, bør man kontakte lege:

– hvis barnet er sløvt, medtatt og drikker lite
– hvis barnet har pustevansker, utslett eller problemer med å tisse
– hvis barnet har vondt i ørene
– hvis barnet har veldig vondt i halsen, hodet eller magen
– hvis barnet får kramper
– hvis barnet har hatt feber i mer enn tre døgn
– hvis barnets feber er på vei nedover og så stiger igjen.

Hvis barn under tre måneder får feber, bør man kontakte lege.
Er man i tvil, så skal man ringe lege. Heller en gang for mye enn en gang for lite!

Oppkast og diare

Akutte symptomer med oppkast, kvalme, diare og magesmerter skyldes oftest
mage/tarminfeksjoner.
Virusinfeksjoner er vanligst. Plagene varer da noen dager. Disse infeksjonene
er svært smittsomme og kalles derfor ofte omgangsyke.
Av og til skyldes plagene bakterieforgiftning pga. fordervet mat. Typisk er at
symptomene kommer raskt, og man er som regel bedre i løpet av et døgn.
Av og til skyldes oppkast og diare alvorligere bakterieinfeksjoner, f.eks.
salmonella.
Risikoen er størst ved utenlandsreiser.

Behandling i hjemmet
Drikk rikelig.
Det viktigste ved alle diaretyper er å drikke rikelig for å hindre uttørring, dette er
spesielt viktig for barn. Det er best å drikke små mengder av gangen, men ofte.
Hvis barnet kaster opp er det lurt å gi små mengder væske f.eks. en skje hvert
5.-10 min.
En god blanding er like deler farris og eplemost, dette inneholder også salter.
På apotek får man kjøpt spesialblandinger f.eks.GEM. Hvis barnet ikke vil ha
disse drikkene, kan det få vann, saft (blåbær, gulrot- og solbærsaft), brus.
Barnet kan få melk og melkeprodukter. Hos enkelte barn som kaster opp kan
melk gi såpass mye slim at brekningene forverres. I så fall bør man være
tilbakeholden med melk.
Barn som ammes skal fortsette med dette.
Hvis barnet har liten matlyst, forsøk drikke istedet. I begynnelsen kan det være
lurt å prøve lett fordøyelig mat som f.eks. loff, kjeks, yoghurt, kokte grønnsaker.
Man skal ikke gi barnet medisin som stopper dare, dette fordi skadelige stoffer
kan hope seg opp i tarmen.

Når skal man oppsøke lege?
– ved høy feber eller økende slapphet og redusert allmentilstand.
– ved tegn til magesmerter.
– hodepine.
– vedvarende diare eller oppkast i mer enn 2-4 dager.
– tørr bleie.

Hovedproblemet ved diare og oppkast er at barnet mister mye væske.Barnet kan bli uttørret,
særlig gjelder dette de minste barna.Tegn til uttørring kan være at barnet er slapt, sutrete,
apatisk og gir dårlig kontakt. Mørk konsentrert urin i små mengder tyder på uttørring.
Som tommelfingerregel bør barnet tisse bleien ordentlig våt minst 3 ganger i døgnet.
Ved uttørring må man av og til legge barnet inn på sykehus.

Smitte
For å hindre smitte er det viktig med god håndhygiene, separate håndklær og vaskekluter, gjerne engangs kluter.
For barn som går i barnehage/skole bør disse holdes hjemme ved symptomer og 48 timer etter opphør av oppkast og diare.